10 листопада, в день пам’яті святителя Димитрія Ростовського, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій, керуючий Північним вікаріатством столиці, відвідав храм на честь святих рівноапостольних Костянтина і Єлени на Подолі. У цей день Костянтино-Єленівський храм відзначає мале престольне свято – престол на честь святителя Димитрія Ростовського раніше розташовувався в другому ярусі дзвіниці.

Єпископ Феодосій звершив у храмі святковий молебень і виголосив проповідь про життя і праці святителя Димитрія, про його любов до своєї пастви і до всіх людей.

Слухати проповідь: 
{mp3remote}https://eptheodosius.church.ua/files/2016/03/2013-11-10b.mp3{/mp3remote}

ДОВІДКА:

Кам’яний одно-банний храм на честь рівноапостольного царя Костянтина та матері його Єлени (вул. Щекавицька, 6/8) був споруджений у 1743 р. замість попередньої дерев’яної церкви XVII ст., знищеної пожежею. У 1750-і рр. поряд із храмом постала цегляна триярусна дзвіниця, на другому ярусі якої містилася тепла церква в ім’я свт. Димитрія Ростовського. Дзвіниця, як і храм, була опоряджена в дусі українського бароко. У 1865 р. церкву при дзвіниці перенесли у перший ярус, до якого було зроблено прибудову у тому ж стилі.
У радянський час церкву Костянтина і Єлени передали обновленській громаді, Димитрівську – православній. У 1930-і рр. храм Костянтина і Єлени зруйнували, спорудили школу. Верхній ярус дзвіниці і баню Димитрівської церкви було розібрано. Частину храму, що залишилася, використовували як житло, згодом її перетворили на спортивний зал при школі. Нині у збереженій храмовій споруді відновилися богослужіння. У жовтні 2005 р. храм освячено на честь свв. Костянтина і Єлени. Передбачено відтворення історичного вигляду будівлі з улаштуванням верхнього престолу в ім’я свт. Димитрія Ростовського.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(117)