https://t.me/palomnik7/28

Відео нічної Літургії за посиланням: https://t.me/palomnik7/28

29 жовтня 2022 р., у суботу 20-ї седмиці після П’ятидесятниці, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій звершив нічну Божественну літургію в домовому Хрестовому храмі на честь Собору дванадцяти Апостолів при Черкаському єпархіальному управлінні.

Високопреосвященнішому владиці співслужили ключар Архангело-Михайлівського кафедрального собору м. Черкаси, протоієрей Олексій Демченко і клірик собору, протодиякон Владислав Музикант.

Перша Євхаристія – Таємна вечеря, була звершена Господом нашим Іісусом Христом під покровом ночі. Традиція служіння нічних Літургій також сягає витоків християнства, коли в умовах гонінь община вірних збиралася на євхаристійні богослужіння в темний час доби. Цей звичай, надалі, міцно увійшов у церковний побут. На користь нічних богослужінь висловлювалися і святі отці, називаючи ніч найкращим часом для молитви і богомислення.

Сьогоднішній день відзначений пам’яттю святого мученика Лонгіна – римського сотника, який ніс службу в Іудеї під начальством прокуратора Понтія Пілата. Центурія під командуванням Лонгіна, розташовувалася на вершині гори Голгофа в доленосний день Розп’яття Господа Іісуса Христа, а потім – біля гробу, де було покладено тіло Спасителя.
Згідно з церковним переданням, Лонгін був воїном, який простромив списом ребро Христове, з якого одразу потекла кров і вода. Ставши свідком вражаючого дива, воєначальник отримав зцілення від хвороби очей. Він увірував у Бога, зрікся язичництва, разом з іншими воїнами прийняв Хрещення від апостолів, залишив Іудею і вирушив із проповіддю Євангелія на свою батьківщину, в Каппадокію.
Благовістя колишнього сотника принесло рясні плоди. Християнство почало швидко поширюватися і в самому місті, і в навколишніх селищах. Але незабаром проти Лонгіна ополчилися іудейські старійшини. Вони направили в Каппадокію загін воїнів, щоб убити проповідника. Так, смиренно прийнявши волю Божу і не ховаючись від катів, колишній воєначальник був страчений тими, на кого раніше поширювалася його військова влада.

Інформаційно-новинний відділ Черкаської єпархії


  • Відео з нічної Літургії можна переглянути за посиланням: https://t.me/palomnik7/28


     

(107)